Error
  • Error loading feed data

Palić

Palić ima turističku tradiciju dužu od 150 godina i predstavlja ambijent nastao spojem prirodnih vrednosti i arhitektonskog nasleđa. Samo naselje Palić datira još iz bronzanog doba, a u pisanim dokumentima prvi put se spominje 1462. godine kao pustara koju je madjarski kralj Matija Korvin poklonio svojoj majci. Naselje se prvi put pominje kao Pali 1462. godine, a jezero kao Paligo Palus oko 1690. godine, što je zabeleženo na spomen-česmi kraj same obale jezera. Područje Palića je stavljeno pod zaštitu radi očuvanja njenog eko – sistema.

Palićko jezero je na oko 8 km od Subotice i zato je najomiljenije izletište Subotičana. Hoteli, kao i privatne sobe i apartmani nude smeštaj na Paliću po najvišim svetskim standardima. Gosti i posetioci mogu se okrepiti u mnogobrojnim restoranima. Turistička ponuda Palića ostaviće Vas bez daha. Na prostoru takozvanog "Velikog parka" smešteni su hoteli, restorani, teniski tereni, Letnja pozornica, Velika terasa i td. Muški i ženski štrand su omiljena kupališta Subotičana. Jezero pripada grupi turističkih vrednosti sa naglašenim rekreativnim svojstvima i predstavlja dobru osnovu za razvoj kupališnog, ribolovnog, izletničkog i drugih vidova turizma.

Lice Palića je konstantno menjano, unapređivano i modernizovano mada je izbeglo iskušenje industrijalizacije. Vodotoranj je simbol Palića, izgrađen je početkom 20-tog veka kao višenamenski objekat: vodotoranj, kapija letovališta i tramvajska stanica.

U samom srcu Velikog parka smeštena je  Letnja pozornica na kojoj se u letnjem periodu održava Međunarodni filmski festival "Palić".

Palićko jezero

Additional information