Error
  • Error loading feed data

Uvac

Specijalni rezervat prirode ''Uvac'' je zaštićeno prirodno dobro I kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji između planina Zlatar na jugozapadu i Javor na severoistoku. Specijalni rezervat prirode ''Uvac'' se prostire na teritoriji Opština Nova Varoš i Sjenica. Nadmorska visina rezervata je od 760 m pa do 1322 m.

Probijajući se kroz kameniti pejzaž, reka Uvac pravi meandre udaljenosti i po 2000 m čiji rtovi imaju relativnu visinu i do 100m. Što čini posebnu prirodnu lepotu Srbije. Okolina obiluje kraškim oblicima: kraške površi, uvale, vrtače, pećine i jame. Pećine su brojne i tu se nalazi najveći do sada poznati pećinski sistem u Srbiji - Ušački pećinski sistem (6185 m). Pećine su ukrašene pećinskim nakitom taloženim prokapnim vodama u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, draperija, staklastih iglica itd.

Pored prelepog pejzaža rezervat prirode ''Uvac'' izdvaja prisustvo 104 vrste ptica. Među kojima se izdvaja beloglavi sup – jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije. Beloglavi sup je vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do 3 metra što ga čini moćnim letačem čiji let su istraživali i naučnici i primenjivali pri konstrukciji letelica. Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva - isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza. Pored Beloglavog supa ovde se nalazi jedino gnezdilište velikog ronca na području Srbije, kao i područje gde je zabeležena najveća populacija ove retke vrste ptice na Balkanu.

Specijalni rezervat prirode Uvac

Additional information