Error
  • Error loading feed data

Župska berba 2014

Fontana vina Župski AleksandrovacŽupa Aleksandrovačka je prestonica loze i vina, tradicionalni predeo srpskog vinogradarstva i vinarstva. U srednjem veku, tri najveća srpska manastira Hilandar, Studenica i Žiča, imali su svoje vinograde i podrume vina u Župi. Srpski knez Lazar imao je baš u Župi svoje podrume u poljani Kruševica. Vino je u Župi vekovima bilo simbol moći, bogatstva, vlasti, a zahvaljujući njemu se i opstajalo. Pili su ga keltski ratnici, rimski legionari, vizantijski stratezi, srpski župani i carevi, episkopi i arhiepiskopi, turski begovi. Francuski konzul Deko nazvao je ovo područje Srpska Šampanja.

Danas tu tradiciju neguje pedesetak proizvođača vina. Vinogradi u Župi su rasprostranjeni na oko 2.500 ha. Aleksandrovac i okolina gaje tamjaniku i prokupac, najstarije autentične sorte grožđa na ovim prostorima. Gaje se i župski bojadiser, smederevka, sovinjon, semijon, župljanka, neoplanta, šardone, italijanski rizling.
Ova najpoznatija privredno-turistička manifestacija ovog dela Srbije od 1963.godine redovno okuplja najbolje župske vinare i vinogradare u slavu početka berbe grožđa .Svake godine stotine hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva krene put župe da uz bogat kulturno-umetnički program i raznovrsnu hranu uživa u vinu.

Fontana vina koja se nalazi u centru Aleksandrovca jedinstvena je u svetu. Iz te Fontane vina u dane berbe umesto vode teče crveno župsko vino simbol ljudskog rađanja i trajanja.

Vinska ulica - Župski AleksandrovacVinska ulica jedna je od atrakcija Župske berbe, duž koje najbolji vinari i vinogradari ovog kraja u specifičnim etno – objektima, gostima predstavljaju i nude svoja vina, rakije i ostale proizvode.
U dane Župske berbe nezaobilazna je i “poljoprivredna izlozba “ - izložba plodova proizvedenih i ubranih upravo u Župi Aleksandrovačkoj.
Veliku pažnju posetilaca u dane Župske berbe privuče i Muzej vinarstva i vinogradarstva, čuvar viševekovne tradicije vinarenja i vinogradarenja u Župi.

Na 51. Župskoj berbi u Aleksandrovcu biće brojni vinari i izlagači, kao i svi ljubitelji ovog rajskog nektara. Posetioci će imati priliku da učestvuju u karnevalu, da prisustvuju defileu učesnika Župske berbe, da posete brojne koncerte i izložbe…

Additional information