Error
  • Error loading feed data

Sunčani sat - Sombor

Suncani sat SomborСунчани сат се налазио на фасади Жупног двора цркве Пресветог Тројства (Плебаније), са погледом на централни градски Трг Светог Тројства. Настао као плод интересовања Јована Чокора за астрономију и истраживање неба и хода (кретање) звезда. Овај сат је јединствен на територији Војводине. Сат привлачи пажњу приказаном симболиком у виду Архангела Гаврила, потом петла као весника новога јутра, али и приказа неминовности краја човековог постојања.

Сатирично духовит натпис на српском (латинично)„ JEDAN TI JE OD OVIH POSLEDNJI! ”и у другом реду и на мађарском језикуEGY EZEKBŐL VÉGÓRÁD!, свакодневно упозорава Сомборце на пролазност времена и живота.

Његов идејни творац је Јован Чокор, професор и аутор књиге из астрономије, управник Српске учитељске школе, који је 1850. године поставио овај сат као показатељ протока времена, али и као саркастичан опроштај од Сомбораца. За кратко време свог боравка у Сомбору (1843-1852) професор Чокор је постао изразито неомиљен међу ученицима Учитељске школе и њиховим родитељима, због чега је напустио Сомбор 1852. године. После одласка из Сомбора, Чокор се замонашио и постао управник Митрополијске штампарије у Сремским Карловцима.

Suncani sat Gradski muzej SomborСунчани сат је начет зубом времена, током 163 године постојања, због чега је на иницијативу Града Сомбора конзервиран и рестауриран. Радове на конзервацији и рестаурацији радили су конзерватори Покрајинског зaвода за заштиту споменика културе, на челу са сликаром конзерватором Зораном Баришићем. Постепено разарање површине слике претило је да потпуно уништи остатке Сунчаног сата тако да су конзерватори хитно фиксирали затечено стање и оригинални слој скинули без икаковог оштећења. 2013. године сви радови на заштити оригинала су завршени, тако да је Сунчани сат сачуван и пренесен у Градски музеј Сомбор. Свим посетиоцима музеја је доступан, изложен у слободном простору као први корак у обиласку сталне поставке Градског музеја. Сунчани сат је на овај начин постао вредан историојско-културолошки експонат Историјског одељења Градског музеја Сомбор. На Плебанији се налази реплика оригиналне слике Сунчаног сата, који тако остаје трајно да сведочи о једном времену.

 

Additional information