Error
  • Error loading feed data

Rumska jesen

Rumska jesen 2013

Na tragu praiskonske ljudske potrebe da se iskaže zahvalnost prirodi na plodovima plodnog leta  i zlatne jeseni u Rumi će od 06. – 08. Septembra 2013. godine biti održana manifestacija sazdana od različitih sadržaja pod zajedničkim imenom “Rumska jesen”. Njena osnovna vrednost je u negovanju tradicije, običaja i kulture naroda koji živi na ovim prostorima, uz afirmaciju poljoprivredne proizvodnje i stvaranje uslova za dalji razvoj turističke ponude ovog podneblja. I ovogodišnju manifestaciju činiće Etno festival hrane i muzike,  Sajam meda, Fijakerijada, Zlatni kotlić i Rumski bazar kreativosti, tako da će Rumljani i posetioci iz drugih mesta u subotu, 7. septembra  biti u prilici da se opredeljuju  za neki od zanimljivih sadržaja  na nekoliko različitih lokacija u gradu i okolini.

Svečano otvaranje “Rumske jeseni” zakazano je za 10 časova na Gradskom trgu posle čega će uslediti defile učesnika duž Glavne ulice od Velikog parka do centra grada gde će se folklorni ansambli, tamburaški orkestri, gimnastičke sekcije i ostali učesnici predstaviti kraćim programom. Gradski  trg će biti rezervisan za Etno festival na kojem će vredne domaćice iz ovdašnjih aktiva i udruženja žena prikazati svo bogatstvo boja i ukusa hrane i prerađevina koje karakterišu Srem na izmaku leta u iščekivanju jeseni i zime, a svoj deo prostora po običaju imaće i ovdašnji pčelari sa svojim vrednim proizvodima, koji će biti dostupni  posetiocima u petak, subotu i nedelju. Pčelari su i za ovu priliku planirali tribinu na aktuelne teme gde će im se pridruži i njihove kolege  iz mačvanskog i kolubarskog kraja. Drugi deo Gradskog trga, iza samog spomenika, zauzeće članovi Regionalne ženske inicijative “Panonka” sa tradicionalnim “Bazarom kreativnosti”, na kojem se prodaju umetnički predmeti, unikati i rukotvorine. Rumljani  i zainteresovani gosti vični kuvanju riblje čorbe imaće priliku da se ogledaju na plaži Borkovačkog jezera na takmičenju pod nazivom “Zlatni kotlić”, koje će započeti u 10 časova dok je proglašenje pobednika zakazano za 13 časova.

Veliki broj gledalaca, po običaju, privući će i Fijakerijada koja je zakazana  za 13 časova na stadionu Fudbalskog kluba “Fruška gora”. U okviru ovogodišnje Fijakerijade  biće održano takmičenje dvoprega za Kup Srbije, kao i revijalni nastupi  četvoroprega i višeprega  u kružnoj vožnji, uz učešće 40 postava.  Sve u svemu, zanimljivi  različiti sadržaji koji po pravilu i protiču u veseloj atmosferi uz učešće velikog broja posetilaca trebalo bi da obeleže i “Rumsku jesen 2013.”  

Organizator pomenutih događanja je Turistička organizacija opštine Ruma, a pokrovitelj je Opština Ruma.

Additional information