Error
  • Error loading feed data

Grčka

     60390_1444262345068_3226693_n

Grčka se nalazi na jugu Balkanskog poluostrva. Država u jugoistočnoj Evropi, Grčka, se prostire obalama Egejskog, Jonskog i Sredozemnog mora, a graniči se sa Albanijom, Makedonijom, Bugarskom i Turskom. Ukupna dužina kopnene granice ove države je 1.288 km, a dužina obale je 13.676 km.

Ime zemlje se razlikuje u Grčkoj i u drugim jezicima i kulturama. Grci svoju zemlju zovu Elas ili Elada, a zvanično ime je Eliniki Dimokratia, odnosno Helenska Republika. U srpskom jeziku, zemlja se zove Grčka, što potiče od latinskog Grecija (lat. Graecia – zemlja Grka). Kada se u srpskom koriste reči helenski i helenizam, prvenstveno se misli na starogrčke pojmove.

Special fares Greece na sajtu www.turizamusrbiji.com

U Grčkoj živi oko 11 miliona stanovnika, a površina je oko 132.000 km2. Glavni grad je Atina. Ostali veći gradovi su: Pirej, Solun, Larisa, Ber, Patras, Janjina i td. Obala je veoma razuđena, sa mnoštvom ostrva, poluostrva i zaliva. Grčka obala je po razuđenosti druga u Evropi a po lepoti i privlačnosti je neprikosnovena, čime privlači ogroman broj turista koji odmaraju na prelepim morskim plažama. Neka od ostrva su: Mitilena, Hios, Kreta, Krf, Argostolion, Skiros, Andros i dr.

OstrvoGrčka je neformalno sastavljena iz nekoliko istorijsko-geografskih oblasti: Trakija, Egejska Makedonija, Epir, Tesalija, Atika, Peloponez, Grčka ostrva (Jonska ostrva, Istočnoegejska ostrva, Severnoegejska ostrva, Kikladi, Dodekanez, Evbeja i Sporadi, Saronska ostrva, Krit).

Grčka je podeljena na trinaest periferija , dok se Sveta gora, crkvena država na poluostrvu Atos, nalazi pod grčkim suverenitetom. Svaka periferija je izdeljena na više noma ili prefektura , kojih ukupno ima 54.

Grčka je pretežno planinska zemlja i oko osamdeset posto teritorije su brdsko-planinski predeli, a najviši vrh je Olimp sa 2.911 metara nadmorske visine. Reke oskudevaju vodom, kratkog su toka i nijedna nije plovna. Njihova najveća vrednost je u tome što predstavljaju prirodni pravac povezivanja unutrašnjosti sa morem. Šume pokrivaju samo petanaest posto ukupne površine, a zbog čestih suša preovladava nisko tvrdolisno grmlje. Zemlja nije pogodna za razvoj poljoprivredne kulture osim u nekim dolinama uz reku.

GrčkaPeriod AntičkeGrčke, Rimskog i Vizantijskogcarstva i četiri veka Otomanskevladavine čine grčku istoriju. Ona je kolevka demokratije, zapadnjačke filozofije, Olimpijskih igara, zapadne književnosti i istoriografije, političkih nauka, važnih naučnih i matematičkih principa i zapadnjačke drame, uključujući tu i komediju i tragediju. Na Uneskovoj listi svetske baštine nalazi se čak 17 lokaliteta širom Grčke.

U grčkoj kuhinji, najčešći sastojci obroka su govedina, jagnjetina, piletina i svinjetina. Riba i morski plodovi se konzumiraju na ostrvima i u velikim gradovima. Od posebne važnosti je maslinovo ulje koje ovim sastojcima daje lep ukus. Salate se jedu uz glavna jela, a tradicionalno jelo je suvlaki - ražnjić od svinjskog ili jagnjećeg mesa, sa dodacima od biljaka i pomfritom. Desert najčešće čine neke vrste voća ili baklava. Poznato jelo jesu i kokoretsi - koji se sastoje od jagnjeće džigerice.

Additional information