Error
  • Error loading feed data

Borsko Jezero

Borsko jezeroBorsko jezero je veštačko jezero nastalo 1959. godine podizanjem brane i akomulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh. Jezerska voda je pre svega namenjena Rudarsko Topioničarskom basenu Bor, ali isto tako i razvoju turizma. Zahvata površinu od 30 hektara a, dubina jezera dostiže i 52 metara. Obala jezera je sitno razuđena i stenovita. Preko leta veliki broj mladih iz Bora provodi dane na Borskom jezeru. Jezero sa čistom, bistro prozirnom planinskom vodom, omiljeno je sastajalište sportskih ribolovaca. Svake godine se u jezero puste nekoliko tona riblje mlađi u cilju poboljšanja ribljeg fonda. U toku sezone, koja traje od početka maja do kraja septembra, temperatura vode dosiže i 26 stepeni celzijusa, što je idealno za kupanje.
Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama, prirodnim zelenim proplancima i livadama uz nadmorsku visinu od 438 metara. Na obali jezera izgrađeni su hoteli "Metalurg" i "Jezero" i vile dok su nešto dalje od jezera nekoliko velikih vikend naselja. Turistima je na raspolaganju i Auto kamp koji je na samoj obali jezera i kapaciteta je 300 prikolica.
U sadašnjem trenutku dominira hotel koji je kapaciteta oko 300 ležaja u oko 100 soba,jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih i apartmana i luks apartmana. Hotel raspolaže zatvorenim bazenom, kuglanom, salama za stoni tenis i šah i dobro opremljenim trim kabinetom. Oko hotela su tereni za fudbal, košarku, tenis, rukomet, odbojku i ostale sportove. Na raspolaganju su i staze za šetnju i rekviziti za sportove na vodi. 
U cilju promovisanja jednog od najlepših veštačkih jezera u Srbiji krajem 2010. godine pokrenut je sajt o Borskom jezeru - http://www.borskojezero.info/

Additional information