Error
  • Error loading feed data

Radan

Radan planinaRadan planina se nalazi u južnoj Srbiji u opštinama Lebane, Bojnik, Medveđa, Kuršumlija i Prokuplje. Pripada Rodopskim planinama i obuhvata delove gornjih delova slivova Toplice, Puste reke i Jablanice. U sastavu planine Radan se nalaze i masivi: Pasjača, Vidojevica, Rgajska planina, Sokolovica i Arbanaške planine. Najviši vrh je Šopot (1409 m), a prostire se na površini od 466 km2. Radan planina pripada Rodopima (Rodopska ili Srpsko-makedonska masa), što je od značaja za raznovrsnost njegovog reljefa, složenost geološkog sastava i tektonskih odnosa. O prirodi na ovoj planini se ne mora puno pričati. Dovoljno je da se kaže da je Zavod za zaštitu prirode Srbije dao predlog za stavljanje pod zaštitu kao dobro od izuzetnog značaja.

Radan planinaZa Radan planinu vezane su mnoge priče i legende. Na Radan planini pored legendi postoje i dokazi o čudnovatosti ove planine. Kažu da je ovo đavolja planina, da je u stanju da obori avione, da kola na nizbrdici idu sama od sebe uzbrdo, da planina krije cvet koji je najbolji zmijski protivotrov. Ivanjski potok teče uzbrdo, a meštani tu čudnovatu pojavu objašnjavaju delovanjem natprirodnih sila, trude se da ga zaobiđu. Nauka kaže da je to gravitaciona anomalija koja se manifestuje tako što se na određenim mestima oseća umanjeno ili čak sasvim obrnuto dejstvo zemljine teže. Radiestezisti pak kazuju da ispod Radana protiče termalna podzemna reka zasićena raznim metalima, pa zbog toga stvara jak naboj akumuliranog elektriciteta. Tako se organizuje magnetno polje koje se prostire celim njenim tokom. I baš taj nevidljivi naboj, po mišljenju mnogih, kriv je za pad nekih aviona na ovim prostorima. Planina već duže vreme golica maštu radoznalaca, pa se često otkrije neko novo čudo koje je, navodno, teško objasniti, a još teže shvatiti.

Expedia.com

Na ovoj planini nalazi se i najpoznatiji spomenik prirode u Srbiji, čuvena Đavolja Varoš. Danas je to gotovo savršeno uređen prostor koji iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista. Krajnja tačka do koje automobili stižu jeste veliki parking pred samim ulaskom u zaštićeno područje, a s tog mesta do same varoši vodi veoma maštovitio izgrađena turistička staza. Tu su brojni mostići koji prelaze gotovo crvenu vodu, galerije, suvenirnice, klupe, rasveta... Poslednji metri zahtevaju blago povećan napor, jer se tlo stalno menja, odronjava, te posetioci i lično mogu da se uvere u moć i snagu erozije. Ovaj jedinstveni spomenik zaista je teško opisati. Izgrađene su brojne staze, mostovi, brojni vidikovci s kojih možete uživati u ovoj neverovatnoj igri prirode. Pogled s glavnog vidikovca koji se uzdiže iznad kupa ostavlja vas bez daha. Zaista deluje nestvarno da se figure koje u svojoj osnovi imaju gotovo tri metra završavaju debljinom od dvadesetak centimetara i da takve opstaju hiljadama godina pod teretom kamenih blokova koji su teži od 100 kilograma. Ova igra prirode ne može se dočarati rečima ni slikom, ona se, jednostavno, mora doživeti.

U podnožju planine Radan se nalazi mnogo izvora lekovitih voda što je doprinelo formiranju nekoliko banjskih lečilišta koja privlače sve veći broj turista kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Banje u okolini planine Radan su: Prolom Banja, Sijarinska i Kuršumlijska Banja. U neposrednoj blizini Prolom Banje se nalazi i crkva brvnara posvećena svetom knezu Lazaru. Ovo je jedina takva crkva u Toplici,a zanimljiva je zbog šljiva koje rastu pored nje i uvijaju se uvek u istom smeru. Vremenom se šljive osuše i padnu,ali izrastu nove, opet uvrnute. Objašnjenje za ovu neobičnu pojavu nudi legenda nastala posle Kosovskog boja: po predanju, vojska iz topličkog kraja se okupila pred boj na pričest pred ovu crkvu, a posle pričesti su vojnici napravili šest krugova oko crkve iotišli na Kosovo. Priča se da su majke i mlade snaše uzalud danima čekale pred crkvom vojsku.Sa Kosova se niko nije vratio. Od tog vremena se šljive koje rastu pored crkve uvijaju u smeru u kojem su vojnici obilazili oko crkve,a žene za njima okretale vratove.

Pri poseti Radan planini netreba zaobići ni arheološko nalazište Caričin Grad, koje svedoči o prisustvu rimske imperije na ovom području i mestu gde je rodjen Imperator Justinijan I.

Additional information