Error
  • Error loading feed data

Kustendorf

2013.

Kutendorf 2013MEĐUNARODNI filmski i muzički festival “Kustendorf”, šesti po redu, održaće se od 16. do 22. januara u Drvengradu, na Mokroj Gori. Za nagrade “Zlatno”, “Srebrno” i “Bronzano jaje” takmičiće se 28 filmova studenata iz 18 zemalja.

2012.

5. Međunarodni filmski festival Kustendorf

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf po peti put biće održan od 17. do 23. januara 2012. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće "Rasta International" Emira Kusturice i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

U takmičarskom programu učestvovaće kratkometražni filmovi dvadeset mladih autora. Radionice će držati poznati reditelji Kim Ki-duk iz Južne Koreje i Nuri Bilge Ðejlan iz Turske, objavljeno je na sajtu festivala. 

Prijavljeno je više od dvesta filmova mladih autora i studenata filmskih škola iz četrdesetak zemalja iz čitavog sveta, a odabrana ostvarenja takmičiće se za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. 

Ocenjivaće ih međunarodni žiri - iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac i producent Zoran Cvijanović. 

Organizatori festivala ističu raznolikost tema, aktuelnost i zavidan kvalitet odabranih filmova. Među njima su četiri rada srpskih autora - "Momci, gde ste" Jelene Gavrilović, "Od pepela" Ognjena Glavonića, "Fragmenti" Ivana Stojiljkovića i "Samo što nismo" Marka Grbe Singa. 

U selekciji su po tri filma iz Rusije i Poljske - "Marina" Sonje Karpunine, "Mlin za mlevenje kupusa" Vadima Vinera i "Selo" Jane Sopkine i Jevgenija Kostkina, odnosno "Barbakan"Bartlomeja Zmude, "Glazgov" Pjotra Subotkoa i "Iščezavanje" Bartoša Kruhlika, a iz našeg regiona makedonski "Kraj sveta" Janija Bojadžija. 

Takmiče se i "Pesme kiše" (Ajgul Bakanova, Kirgistan, Velika Britanija), "Vatromet" (Ðakomo Abruceze, Italija, Francuska), "Musa" (Kristof Nanga-oli, Francuska), "Prazan hod" (Matis Burkhart, Nemačka), "Priča o kutiji za ručak" (Piter Dirks, Belgija), "Putovanje" (Simao Kajate, SAD, Portugalija), "Selo alto sause" (Fernando Pomares, Španija) i "Tulipan, Teksas i mi" (Li Filipovski, Kanada, Estonija). 

U programu "Retrospektiva velikana" biće prikazani filmovi dvojice počasnih gostiju, a njihova nova ostvarenja uvrštena su u ciklus "Savremene tendencije" - "Arirang" Kim Ki-duka i "Bilo jednom u Anadoliji" Nuri Bilge Ðejlana. 

"Savremene tendencije" predstaviće i neke od najboljih filmova ove godine i njihove autore. Na listi su Ašgar Farhadi - "Razvod: Nader i Simin", Marđan Satrapi i Vinsent Parono - "Piletina sa šljivama", Alis Rorvaher - "Corpo Celeste", Andreas Drezen - "Zaustavljen na putu", Frederika Aspok - "Van granica" i Olivije Orle - "Pelikan Nikostratos". 

U programu "Velikani evropskog filma" biće priređen omaž srpskom reditelju Aleksandru Saši Petroviću (1929-1994). Prateći program predstaviće debitantske i inovativne filmovime mladih stvaralaca iz Srbije i sveta. 

U muzičkom delu Kustendorfa nastupiće Pelageja iz Rusije, Rozenberg trio iz Francuske, Stribor i Trovači iz Srbije, Adam Stinga iz Moldavije, Sandra Nkake iz Francuske, grupa Sonido Galo Negro iz Meksika i specijalni gosti sa Kube i najpoznatiji duvački orkestar na svetu Orkestar Bobana i Marka Markovića.

Additional information