Error
  • Error loading feed data

Aranđelovac

arandjelovac

Aranđelovac se nalazi u severoistočnom delu planine Bukulje i na izvorištu reke Kubrušnice.

Od Kragujevca je udaljen 55km, a od Beograda 74km. Geostrateški položaj Aranđelovca mu omogućava dobru povezanost sa administrativnim, privrednim i turističkim centrima.

Na Bukulji su pronađene rude kalaja, borita i uranove rude.

arandjelovac

Zbog različitog geološkog sastava, reljefa, klime, vegetacije itd. raznovrsne su hidrološke odlike Aranđelovca. Postoji više mineralnih i termomineralnih izvora. Najviše izvora se nalazi u masivu Bukulje. Poseban značaj imaju mineralne vode u Bukovičkoj banji.

U Bukovičkoj banji, sve do 1835. nije bilo ničega sem čajira za napajanje stoke. 1835. godine na izvor je stavljena stublina čime je urađena kaptaža vode.

Tokom narednih godina napravljen je park, uređen nov izvor i kupatilo talpara. Takođe, izgrađen je i smeštaj za goste koji su počeli da dolaze u banju zbog lečenja. 1865. napravljen je hotel sa parnim kupatilom. Tokom kasnijih godina banja je pripala Dunavskoj banovini i uzdigla se na rang banje evropskog kvaliteta. 1938. godine rekonstruisan je banjski park.

arandjelovacU blizini Aranđelovca nalazi se pećina Risovača. Otkrivena je 1953. godine i bogata je raznovrsnim arheološkim materijalom. Takođe, pronađeni su ostaci kulture koja je pripadala starijem kamenom dobu, tzv. mustijerijskoj kulturi, i to oružje, alatke od sileksa, obrađene kosti i fosilni ostaci životinja.

U pećini se organizuju i razna speleološka istraživanja koja i dan danas traju.

Prekopavanjem i čišćenjem sekundarnog materijala otkriven je pećinski sistem dug 187,5m i površine 703m². Duž pećine nalaze se brojni rekonstruisani eksponati kao što su: pećinski lav, pećinski medved i figuralna kompozicija- porodica risovačkog lovca.

Na podnožju Bukulje, u selu Bukovik, nalazi se stara crkva iz nemanjićkog perioda, a na 6kmk or Aranđelovca nalazi se Orašac.

Zbog svega ovoga Aranđelovac je jedna od posećenijih turističkih destinacija u Srbiji.


Predstavljamo:

Lovački Raj Aranđelovac

U Aranđelovcu, ispod same planine Bukulje, na nadmorskoj visini od 396 m, nalazi se restoran Lovački Raj.
U letnjem periodu Lovački Raj odlikuje miris raznovrsnog šumskog drveća, cvrkut ptica, miris planinskog cveća i svežeg vazduha.
U zimskom periodu pucketanje vatre iz odžaklije, vraćaju nas u dobra stara vremena. Lovački raj je izgradjen u potpunosti od drveta i okružen je šumom. Jedinstvena i neprevaziđena hrana od divljači iz kuhinje  i sušnice budi sva čula.
Miris domaćeg hleba iz furune je nešto što treba doživeti i probati.
Domaća rakija od Šljive, Dunje i Kajsije domaće vino od stare sorte vraća vam snagu i budi ljubav u vama. Lovački raj se ne može opisati i slikom prikazati ,on se mora doživeti.
Častite sebe i pre svega posetite Lovački Raj...

Additional information