Error
  • Error loading feed data

Đavolja varoš

Spomenik prirode „Đavolja varoš" nalazi se na jugu Srbije i udaljen je 89 km od Niša, a 288 km od Beograda.

Ovo „čudo" prirode čine dva veoma retka prirodna fenomena - zemljane figure i dva izvora kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Zemljane figure su podeljene u dve jaruge interesantnih naziva: „Đavolja jaruga" i „Paklena jaruga". Postoji ih ukupno 202  koje dostižu visinu od 2 – 15m.

Iako je njihov nastanak posledica raznoraznih prirodnih uticaja, takođe postoje i brojne legende o njihovom nastanku, a sve to potpomognuto mističnošću lokaliteta.

Prema jednoj legendi, Đavolu je smetala sloga tamošnjeg stanovništva, pa je stvorio „đavolju" vodu da im pokvari odnose. Zbog toga narod reši da venča brata i sestru. Vila, koja je čuvala taj kraj, reši da se umeša i obrati se Bogu. Počela je da se moli i Bog spoji nebo i zemlju, dunu jak, hladan vetar i okameni svatove i mladence.

Atraktivnost ovih prirodnih spomenika čini da bliža okolina deluje izuzetno surovo i tajanstveno, a posmatrano kao deo veće celine izuzetno živopisno. U blizini se nalaze ostaci starog naselja, crkvi i nekoliko rudarskih jama.

Noćno razgledanje ovog lokaliteta  predstavlja nezaboravan i nestvaran događaj.

Đavolja varoš je kao prirodni fenomen bila kandidat za jedno od sedam svetskih čuda. Definitivno predstavlja jednu od spektakularnijih i nezaobilaznih  turističkih destinacija u Srbiji koju svakako treba posetiti.

đavolja varoš

Additional information