Error
 • Error loading feed data

Dunav


Krstarenje DunavomDunav je druga po dužini i vodom najbogatija reka u Europi koja prolazi kroz deset zemalja.

Dunav izvire u Švarcvaldu (šumovit planinski kraj u pokrajini Baden-Vurtenberg, na jugozapadu Nemačke), spajanjem rečica Brigač i Breg, u mestu Dunauešingen, u parku dvorca, nalazi se fontana iz 19. veka zvana „Donauquelle” koja simbolizuje službeni izvor reke. Dunav dalje teče prema istoku, kroz nekoliko glavnih gradova u centračlnoj i istočnoj Europi (Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd) i nakon 2850 km, na obali Crnog mora, pravi deltu u Rumuniji i Ukrajini, koja se nalazi na listi svetske baštine UNESCO-a od 1991. godine.

Ime Dunav potiče od latinskog naziva Danubius koji je bio rimski rečni bog.

Dunav

Dunav je jedina velika evropska reka koja teče od zapada prema istoku. Nakon puta od 2850 kilometara reka se uliva u Crno more u području delte Dunava. Za razliku od ostalih reka, dužina Dunava se meri od ušća do izvora, a polaznom tačkom smatra se svetionik u Sulini na Crnom moru.

Na početku, Srbija deli Dunav sa Hrvatskom, da bi kod Bačke Palanke reka u potpunosti skrenula u Srbiju. Dunav kroz Srbiju teče jugoistočno od hrvatske do rumunske granice.

Prvi važniji grad kroz koji reka prolazi u Vojvodini je Apatin. Nizvodno od ovog grada, reka prolazi kroz Novi Sad čiji su mostovi teško oštećeni za vrijeme NATO bombardovanja 1999. godine. Kroz više od šest godina se promet kroz dva dela grada odvijao pomoću pomoćnog mosta, što je onemogućavalo i plovidbu rekom. Nakon što je 11.10. 2005., ponovno pušten u promet obnovljeni „Most slobode”, plovidba Dunavom je ponovno postala moguća.

Nakon 70 kilometara, Dunav dolazi do Beograda, koji je treći po veličini grad na reci. Grad je sagrađen na ušću Save u Dunav, kojim dominira tvrđava Kalemegdan.

Svojim daljim tokom, reka prolazi kroz industrijske gradove Pančevo (gde se u Dunav uliva Tamiš) i Smederevo (gde se u Dunav uliva Morava). Reka dalje prolazi kraj tvrđave Golubac na ulasku u Đerdapsku klisuru. Dunav dalje čini granicu Srbije s Rumunijom, a tu se nalaze i dve hidroelektrane Đerdap I i Đerdap II. Na srpskoj strani reke nalazi se Nacionalni park Đerdap gde se nalaze ostaci Trajanovog mosta i Trajanova tabla.

Dunav sa stotinama kilometara dugačkim tokom prolazi kroz više klimatskih zona što objašnjava raznolikost biljnog i životinjskog sveta uzduž reke. Pored ljudskog faktora, u brojnim područjima reke je biološka raznolikost još uvek velika, jednim delom zahvaljujući i brojnim ekološko zaštićenim područjima.

DunavEkološki zaštićena područja su:

 • Park prirode Gornji Dunav (Naturpark Obere Donau)
 • Prirodni rezervat Donauleiten (Naturschutzgebiet Donauleiten)
 • Nacionalni park Dunav-Auen (Nationalpark Donau-Auen)
 • Nacionalni park Dunav-Ipel (Duna-Ipoly Nemzeti Park)
 • Park prirode Kopački rit
 • Posebni prirodni rezervat Deliblatska Peščara
 • Nacionalni park Đerdap
 • Biosferni rezervat delte Dunava

 

Što se tiče mogućnosti plovidbe, Dunav je podeljen na tri dela:

 1. Gornji Dunav od Kelheima do Komorana ;
 2. Srednji Dunav od Komorana do Drobete Turnu-Severina ;
 3. Donji Dunav od Drobete Turnu-Severina do ušća.

Dunav je najpopularnija reka na svetu za rečna krstarenja, te predstavlja veliki turistički potencijal Srbije, sa dva najveća gradska centra u Srbiji na svojoj obali – Beograd i Novi Sad.

Additional information